Cloud oplossingen

Wat is een Firewall en waarom heb je er een nodig?

Werken in de Cloud

Wat is een Firewall en waarom heb je het nodig?

Waarschijnlijk heb je al wel eens gehoord van de term ‘firewall’ en weet je in zekere zin ook dat het je computer beschermt tegen aanvallen van buitenaf. Maar hoe gaat een firewall in zijn werking en waarom heb je het eigenlijk echt nodig? Daar vertelt WoIP je graag meer over.

Wat is een firewall?

Een firewall is als het ware een muur om jouw lokale computer of server. Deze ‘muur’ beschermt jouw gegevens tegen virussen, wormen, trojans en hackaanvallen. Een firewall kan als software geïnstalleerd zijn op je lokale PC of als hardware in de vorm van een fysieke router. Echter dienen ze beide dezelfde functie, namelijk het scannen van binnenkomende verbindingen op kwaadaardige gegevens.

Waarom maak je gebruik van een firewall?

Je bent namelijk met je PC zichtbaar voor de buitenwereld. Anders zou bijvoorbeeld het laden van websites niet mogelijk zijn. Met je PC ben je zichtbaar door een zogenoemde ‘poort’. Je kan dus via de poorten internetsites ophalen, maar ook in- en uitgaande mail ontvangen. Wanneer je geen gebruik maakt van een firewall blijven deze poorten altijd openstaan. Dat is gevaarlijk. Want dit geeft hackers de mogelijkheid om via de openstaande poorten jouw omgeving te bereiken. En dat wil je niet. Daarom zijn er firewalls. Deze zorgen ervoor dat de poorten gesloten worden wanneer deze een lange tijd inactief blijven. En, wanneer er verdachte calamiteiten zijn, worden deze door de firewall bij de ingang geblokkeerd.

Wat zijn de gevolgen als je geen firewall installeert?

Wanneer je besluit om toch verder te werken zonder firewall, laat je dus eigenlijk die poorten openstaan. Hiermee bestaat een grote kans dat je computer wordt aangevallen. Dit is in de vorm van bijvoorbeeld pop-up berichten of wormen die in je geheugen worden geladen.

Hoe functioneert een firewall

Een firewall detecteert aanvallen van buitenaf en beoordeeld deze op basis van de instellingen die jij hebt opgegeven. Ongewenst inkomend verkeer zal eerst toestemming moeten vragen aan de firewall. Wanneer de firewall iets verdachts detecteert krijg jij een melding dat er een mogelijke aanval heeft gepoogd door te dringen.

lees meer over ICT

Misverstanden over Cloud
IT News

9 misverstanden over Cloud Computing

Overstappen naar de Cloud is nog niet voor elk bedrijf een logische keuze. Het idee dat bestanden opgeslagen worden op het internet lijkt hen niet

Wil je ook werken in de Cloud?

Neem gerust contact op

WoIP online werkplekken
Meer info over onze diensten?
Wij komen graag met je in contact!