Wat is een SSL certificaat?
Dagelijks worden er honderden nieuwe apparaten aangesloten op het internet. We Whatsappen, mailen, shoppen online, bekijken dokters uitslagen, ondertekenen documenten, bewaren foto’s in dropbox, enzovoort. Deze informatie wordt d.m.v. verbindingen gedeeld tussen verschillende computers.
De activiteiten die we doen op het internet variëren van heel onschuldig naar het delen van zeer persoonlijke informatie. Informatie waarvan je liever niet wilt dat deze in de verkeerde handen belanden.
Wat is SSL?
SSL is een encryptie-protocol en zorgt ervoor dat verbindingen tussen computers versleuteld worden zodat anderen het niet kunnen lezen.
Wat is een SSL Certificaat?
Een SSL certificaat is een klein bestand en koppelt de gegevens van de organisatie aan een coderingssleutel.
Wanneer je een SSL certificaat installeert installeert op een webserver, gaat het HTTPS protocol van start. Dit is meestal te herkennen aan het slotje in de adresbalk. Wanneer het protocol actief is worden verbindingen tussen de webservers en de browser van de bezoeker beveiligt. Er zijn verschillende varianten SSL certificaten:
SSL certificaten met domeinvalidatie
Een SSL certificaat met domeinvalidatie vereist geen bedrijfsgegevens. Dit is de meest goedkope variant van een certificaat, maar voldoet voor veel bedrijven of websites die enkel een mailadres via een formulier versturen.
SSL certificaten met organisatie validatie
SSL certificaten met organisatie validatie zijn er (zoals je waarschijnlijk al verwacht) wel bedrijfsgegevens vereist. Deze soort certificering zijn geschikt voor bijvoorbeeld kleine online winkels of voor websites die persoonlijke gegevens verzamelen.
Een certificaat met organisatie validatie bevat wel bedrijfsgegevens.
SSL certificaten met uitgebreide validatie
De laatste trede binnen de SSL certificaten is een certificaat met een uitgebreide validatie. Dit soort certificaten voldoen aan zeer strenge richtlijnen. Wil je weten of een website een EV certificaat heeft? Dit kun je zien door het slotje, de bedrijfsnaam en het vestigingsland dat in groene tekst dat in het adresbalk staat.
En dergelijk certificaat komt ook met een prijskaartje. Deze wordt daarom voornamelijk ingezet voor grote webshops en grote namen op het internet zoals grote social media platforms.
Hoe bemachtig je een SSL certificaat?
Je kunt op verschillende manieren een SSL certificaat aanschaffen. Je kunt bijvoorbeeld een certificaat kopen via een Certificate Authority (CA). Wanneer je het op deze manier doet, moet je het wel zelf installeren op de webserver.
Ook kun je een certificaat bestellen via je eigen webhost. Deze wordt vaak al aangeboden en door de webhoster geïnstalleerd. In sommige gevallen worden er certificaten gratis aangeboden door je webhoster. Voor websites die geen online webshop hebben is dit vaak voldoende.
Daarnaast kun je nog gebruik maken van Flexible SSL van Cloudfare. Deze geeft enkel een gedeeltelijke beveiliging. Deze schaft men enkel aan wanneer andere opties te duur zijn of wanneer het niet mogelijk is om een ander soort certificaat te installeren.